EKOLOŠKA KMETIJA PRI KUMRU

Skozi Tolmin, naprej do Zatolmina, čez Hudičev most vodi cesta, ki se vzpenja vse do ekološke vasi Čadrg. Kilometer dolga vasica leži v objemu hribov v Triglavskem narodnem parku na nadmorski višini 700m. Čadrg je znan po pridelavi ekološkega sira Tolminca, po več avtohtonih hruškovih drevesih, v vasi je tudi komuna Skupnost srečanje don Pierina, na koncu vasi, skozi gozd pa vodi pot do razgledne točke “Žlejžn” iz katere lahko opazujete okoliško hribovje, planine, reko Tolminko, ki žubori mimo Javorce. Stalnih prebivalcev v vasi je nekaj manj kot pedeset. Večina jih na delo odhaja v dolino, tri družine pa se ukvarjamo s pridelavo že prej omenjenega ekološkega sira.

Kmetija

kmetija

Prva izmed treh kmetij v Čadrgu je ekološka kmetija pri Kumru, kjer živi in dela naša pet članska družina. Že več desetletji se ukvarjamo z živinorejo in sirarstvom. Leta 1999 smo se preusmirili v ekološko kmetijo. Kmetija obsega približno 22.8ha obdelovalnih površin. V hlevu imamo trenutno štirinajst krav molznic in deset telic, število se iz leta v leto rahlo spreminja. Načeloma pa ostajamo pri približno petindvajsetih glavah živine. Naša živina se vse od maja pa tja do novembra pase zunaj. Med julijem in septembrom pa jih ženemo na planino Razor.

 

Sirarna

Sirarna

Sirarna, ki stoji sredi vasi je bila leta 2002 obnovljena v popotresni obnovi, notranja oprema pa je bila kupljena z denarjem iz Fordove nagrade, ki smo jo kmetje prejeli leta 1999. Sirarna je skupna vsem trem kmetijam. Delo in nato izdelan sir si razdelimo glede na količino mleka, ki smo ga tisti mesec pripeljali v mlekarno. Letno se v sirarni predela okrog 180,000 kilogramov mleka iz katerega nastane okrog 15 ton ekološkega kravjega sira. Ne izdelujemo pa samo sira. Pri nas lahko kupite svežo in soljeno albuminsko skuto, sirotko in kisavo.